4,00 €
GAL Peptidy rybieho kolagénu
GAL Peptidy rybieho kolagénu
GAL Peptidy rybieho kolagénu
GAL Peptidy rybieho kolagénu
GAL Peptidy rybieho kolagénu
GAL Peptidy rybieho kolagénu

GAL Peptidy rybieho kolagénu

EAN číslo :
GAHUPZ26
20,50

 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Podrobnosti

V čom sa líšia GAL rybie kolagénové peptidy od našich ostatných výrobkov s obsahom kolagénu?

Naším cieľom s GAL rybími kolagénovými peptidmi bolo, aby sme sa zjavili s kolagénom bez obsahu Neu5gc.

Neu5gc sa vo veľkom množstve nachádza v mäse a v iných častiach cicavcov, takže je prítomné v každej potravine cicavcového pôvodu.

Prečo je dôležité vedieť o Neu5gc?

Podľa mnohých výskumov v prípade niektorých nádorových ochorení – medzi inými v riziku výskytu rakoviny prsníkov – zohráva úlohu nadmerný príjem Neu5gc, ale tejto látke sa pripisuje aj riziko rakoviny súvisiace s častou konzumáciou červeného mäsa.

Je dôležité pripomenúť, že konzumácia potravín s pôvodom z cicavcov, tým pádom príjem Neu5gc nie je absolútne škodlivá, dokonca z mnohých hľadísk sú aj zdravšie ako napr. konzumácia hydiny. (Taký je pomer omega-3/6, K1+K2, CLA.) Existujú etnické skupiny, ktoré konzumujú veľké množstvo cicavcov, napriek tomu sú veľmi zdravé a rakovina je takmer neznáma v ich kruhoch. Z toho vyplýva, že to, kedy sa Neu5gc stane škodlivým, závisí od kontextu.

U koho môže Neu5gc predstaviť problém?

K tomu, aby Neu5gc mohol spôsobiť škodu, predovšetkým sa musí dostať do krvného obehu, ale ani v tomto prípade nemusí znamenať problém. V ideálnom prípade sa do krvného obehu nedostane z konzumovaných potravín, ak priepustnosť našich čriev nie je nadmerná. Ak naše trávenie a črevná flóra je v poriadku, nekonzumujeme látky zvyšujúce priepustnosť čriev a náš črevný systém nie je poškodený, sotva môžu spôsobiť problém potraviny pochádzajúce z cicavcov.

Zlá črevná flóra, nevhodná integrita v črevnom systéme, nestrávenosť a častá konzumácia rôznych rastlinných lektínov (napríklad lepku) sú tie predpoklady, pri ktorých sa Neu5gc potenciálne môže stať škodlivým. Zaujímavý údaj je, že veľké percento ľudí produkuje protilátky proti Neu5gc, čo môže spôsobiť zápal v organizme; toto všetko odzrkadľuje charakteristicky škodlivé stravovacie návyky a zlú životosprávu, takto sa môže Neu5gc dostať do krvného obehu, bez čoho by sa netvorili ani protilátky.

Úloha Neu5gc v prípade ochorení štítnej žľazy

Počas dávnejších výskumov bolo spozorované, že v prípade zníženej funkcie štítnej žľazy je možné vykázať 3x viac protilátok proti Neu5gc a v prípade Hashimotovej choroby až 7x viac. Oboje patria k autoimunitným ochoreniam, Neu5gc je pravdepodobne ich významnou príčinou.

Značné zníženie hladiny Neu5gc môže pomáhať pri hore uvedených problémoch, nakoľko tvorbu protilátok je možné minimalizovať a tým sa zmierňuje aj zápal, pričom sa funkcie imunitného systému zlepšujú.

GAL rybie kolagénové peptidy sú užívateľné v každom prípade

Ak sa niekto z nejakého dôvodu snaží vyhýbať Neu5gc a nekonzumuje nič, čo pochádza z cicavcov, nemusí sa vzdať výhod užívania kolagénu. Je dôležité pripomenúť, že ak niekto trpí Hashimotovou chorobou alebo zníženou funkciou štítnej žľazy, ale nezávisle od toho pravidelne konzumuje potraviny s pôvodom z cicavcov (trebárs len bravčovú masť alebo maslo), zbytočne by užíval rybí kolagén, pretože z uvedených zdrojov už je vysoký príjem Neu5gc. V takýchto prípadoch je plne vhodný aj bravčový alebo hovädzí kolagén.

Dávkovanie GAL rybieho kolagénu

Nami používané Naticol® peptidy rybieho kolagénu sú predstrávené na veľmi drobné (pod 2000 daltonov) peptidy, tým pádom ich zužitkovanie je takmer 100%-né. Pretože štruktúra a pomer peptidov rybieho kolagénu je málo odlišný v porovnaní s inými peptidmi kolagénu, sú účinné aj v menšom množstve: konzumácia iba 2,5 g denne má svoj účinok, príjem 5 g už súperí s účinkom 10 g kolagénu iného typu.

Vo viacerých prípadoch sa oplatí konzumovať 5-10 g denne, ale ak niekto chce zvýšiť príjem bielkovín zo zdravšieho zdroja, môže ich užívať aj vo väčšom množstve. Zvláštnosťou kolagénových bielkovín totiž je, že obsahujú omnoho menšie množstvo aminokyselín spôsobujúcich starnutie.

Okrem toho by sa oplatilo konzumovať 10 g pred tréningom, aby sa prostredníctvom zvýšeného krvného obehu dostal ku kĺbom, následne pomáhal pri stavbe svalov i väzív.

Na čo sú dobré kolagénové peptidy?

Bielkoviny kolagénového typu predstavujú najväčšiu časť bielkovín, z ktorých sa organizmus cicavcov skladá, pretože väčšinou práve z týchto sa skladajú kosti, kĺby, cievy, väzivá a rôzne orgány

Naša moderná strava obsahuje málo bielkovín kolagénového typu a aj tieto sa skladajú z ťažko stráviteľných, veľkých molekúl. Oproti tomu kolagénové peptidy obsahujú bielkoviny kolagénového typu v ľahko stráviteľnej forme a ich účinnosť bola podložená mnohými vedeckými výskumami.

Kolagénové peptidy sa líšia od potravinárskej želatíny

Preto je vhodné zvoliť si bezprostrednú náhradu kolagénu, lebo klasickú potravinársku želatínu tvoria obrie bielkoviny, ktoré sú ledva stráviteľné. Oproti tomu skoro 100% peptidov kolagénu sa dostane do krvného obehu, takto sú schopné vyvinúť svoj účinok všade, dokonca aj pri omnoho nižšom príjme. Počas skúmaní používali výlučne predstrávenú (hydrolyzovanú) želatínu/kolagén, vo väčšine prípadov vo forme prášku na prípravu nápoja, ktorý obsahoval peptidy kolagénu a nie celé bielkoviny.

Pozitívne účinky dopĺňania peptidov kolagénu

Vplyvy na pokožku a vlasy:

  • Zmierňuje hĺbku väčších vrások a zastavuje tvorbu nových. Pritom pomáha odstrániť aj menšie vrásky.
  • Stupňuje hydratáciu a pružnosť pokožky
  • Zvyšuje obsah kolagénu a elastínu v pokožke
  • Zvyšuje hladinu hemoglobínu meranú v pokožke, tým zlepšuje krvný obeh
  • Znižuje tvorbu mastnoty pleti a tým aj tvorbu a vážnosť akné
  • Prispieva k silnejším a hustejším vlasom a tiež k ich rýchlejšiemu rastu
  • Obmedzuje seborreu (tvorbu vlasového mazu a lupín)
  • Znižuje difúzne a mužské vypadávanie vlasov (v prípade mužov i žien)

Ostatné pozitívne účinky:

  • Pre svoj obsah glycínu zlepšuje kvalitu spánku
  • Zmierňuje bolesti kĺbov
  • Stupňuje periferiálny krvný obeh
  • Zlepšuje schopnosti učenia, memóriu a obnovovaciu schopnosť
  • Pomáha znížiť chuť do jedla prostredníctvom vyváženia hormónov produkovaných tráviacim systémom
  • Stupňuje tvorbu nervových buniek vo veľkom mozgu, ale o tom sa robili iba pokusy na myšiach.

Zdroje:

  1. Sylvie Ricard-Blum: The Collagen Family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011 Jan; 3(1): a004978.
  2. Szpak, Paul (2011). "Fish bone chemistry and ultrastructure: implications for taphonomy and stable isotope analysis". Journal of Archaeological Science 38 (12): 3358–3372.
  3. Fontana et al. (Long-term effects of calorie or protein restriction on serum IGF-1 and IGFBP-3 concentration in humans. Aging Cell. 2008 Oct; 7(5): 681–687.4.
  4. Bodo Melnik: Dietary intervention in acne - Attenuation of increased mTORC1 signaling promoted by Western diet. Dermatoendocrinol. 2012 Jan 1; 4(1): 20–32.
  5. Trepanowski et al.: Impact of caloric and dietary restriction regimens on markers of health and longevity in humans and animals: a summary of available findings. Nutrition Journal 2011, 10:107
  6. Y. Ewald et al., “Dauer-independent insln/IGF-1-signalling implicates collagen remodelling in longevity,” Nature, doi:10.1038/nature14021, 2014.
  7. Proksch et al.: Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
  8. Schwartz et al.: Ingestion of BioCell Collagen(®), a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs . Clin Interv Aging. (2012)
  9. Kantor, I et al. 2002. Results of a Study Evaluating the Use of a Dietary Supplement Formula in the Management of Age-Related Skin Changes in Women with Moderate to Severe Wrinkling of the Periorbital Area. Journal of the American Nutraceutical Asscociation. Vol 5, No.2
  10. DERMSCAN study, 2008, Lyon France. Cutaneous properties of hydrolyzed collagen
  11. Ito et al.: Sebum secretion-blocking composition, and food or beverage containing same. US 8,969,523 B2 (2015 március 3.)
  12. ,RandazzoS.D.,BrunoC(1982)"effectofgelatincysteineonhairafterathreemonthstreatment“, J.Soc.Cosmet.Chemists33,95.
  13. D.,MorgantiP,(1982)titled:"Theinfluenceofgelatincysteinesupplementationontheaminoacidscompositionofhumanhair",acceptedforpresentationonXVIintern.CongressofDermatology May23-28Tokyo.
  14. Morganti P., Bruno C. Colelli G (1983) Geltina-cistina. Cheratogenesies trutturapilifcra Boil, Soc, It. Biol.Sper 59:20.
  15. P. DE Padova, A. TOSTI, titled: “Gelatin -Cyctine in Seborrheic Alopecia”, department of dermatology university of Bologna –Italy, February 15, 1985. J Appl. Cosmetol 1968;4;55-60 (April/June 1986).
  16. Morganti P., G. Fabrizl. B james, C. Bruno, titled: “Effect of gelatin-cystine and serenoa repens extract on free radicals level and hair growth”, Presented at Singapore clinical dermatology 2000 –Singapore 18-20 June, 1998
  17. Pam Z., Wikonkal N., Pam N., -15th Annual Meeting of the European Hair Research Society (EHRS) , Jerusalem, Israel, July 6-9, 2011.
  18. Benito-Ruiz et al.: A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009, Vol. 60, No. s2 : Pages 99-113
  19. Schauss et al.: Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.Agric Food 21. Chem. 2012 Apr 25;60(16):4096-101.
  20. Jing et al. 2014.23. Bannai M, Kawai N. New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. J Pharmacol Sci. 2012;118(2):145-8.
  21. File et al.: Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention in young and middle-aged adults. J Clin Psychopharmacol. 1999 Dec;19(6):506-12.
  22. Kakoi C. et al.: Collagen peptides enhance hippocampal neurogenesis and reduce anxiety related behavior in mice . Biomed Res. (2012).
  23. Rubio et al.: Oral ingestion of a hydrolyzed gelatin meal in subjects with normal weight and in obese patients: Postprandial effect on circulating gut peptides, glucose and insulin. Eat Weight Disord. 2008 Mar;13(1):48-53.
  24. THE SPECIFIC DYNAMIC ACTION OF GELATIN HYDROLYSATES by DAVID RAPPORT, From the Department of Physiology, Western Reserve University Medical School, Cleveland. Received for publication, October 8, 1926. Published the American Society 28. of Biological Chemists, Inc., Vol 71. p. 75-86 in English.
  25. Samraj et al.: A red meat-derived glycan promotes inflammation and cancer progression. PNAS January 13, 2015. 112 (2) 542-547 https://doi.org/10.1073/pnas.1417508112
  26. Samraj et al.: Involvement of a Non-Human 2. Sialic Acid in Human Cancer. Front Oncol. 2014; 4: 33. 10.3389/fonc.2014.00033
  27. Eleftheriou et al.: Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism. Biomed Res Int. 2014;2014:963230. doi: 10.1155/2014/963230. Epub 2014 Jun 9.
  28. http://perfecthealthdiet.com/2015/01/neu5gc-red-meat-human-disease-part/
  29. http://perfecthealthdiet.com/2015/02/neu5gc-autoimmunity-hashimotos-hypothyroidism/

 

WebShop System