4,00 €
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex
GAL K-komplex

GAL K-komplex

EAN číslo :
GAHULU06
7,90

Výživový doplnok vo forme kvapiek s vitamínom K1 a K2 s bioaktívnym MK7 

 

Aby bola zabezpečená primeraná absorpcia a stabilita, náš produkt obsahuje jeho účinné látky v prirodzenej forme, teda vitamín K1 a bezalergénovú (bez sóje) bioaktívnu MK-7 variáciu vitamínu K2, rozpustený v RSPO certifikovanom MCT oleji bez kyseliny palmitovej získané z palmového a kokosového oleja (z udržateľného hospodárstva, priateľský k orangutanom). GAL K-komplex obsahuje iba účinnú a prirodzenú „trans“ formu K2 MK-7. 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Zloženie
Podrobnosti

Komu odporúčame GAL K-komplex?

Vitamín K má mnoho životne dôležitých úloh vo funkcii nášho organizmu, tým pádom náš výrobok GAL K-komplex odporúčame každému, kto sa nedostane k dostatočnému množstvu vitanímu K z iných zdrojov.

Jedným z najdôležitejších vlastností vitamínu K je, že je schopný aktivovať také bielkoviny, ktoré sú zodpovedné za to, aby sa vápnik ukladal tam, kde treba (do kostí a do zubov) a nie tam, kde škodí (také sú mäkké tkanivá, obličky a cievy).

Mnoho štúdií potvrdilo, že v prípade dopĺňania vhodného množstva nielen vitamíny K2, ale aj vitamín K1 mimoriadne účinne aktivuje tieto bielkoviny, tým ako jediný je schopný zabezpečiť všetky zdravotné účinky vitamínu K, nielen zrážanlivosť krvi ako to dodnes mnohí mylne tvrdia.

Práve preto naše výrobky GAL K-komplex obsahujú popri vhodnej trans forme K2 MK-7 aj veľké množstvo vitamínu K1.

Najdôležitejšie účinky vitamínu K v krátkosti:

  • Zabezpečuje vhodné zrážanie krvi.
  • Zosilňuje kosti a zuby, pomáha predísť zlomeninám prostredníctvom zvyšovania flexibility kostí
  • Znižuje riziko srdcovo-cievnych problémov, pomáha predísť kalcifikácii
  • Zvyšuje hladinu vitamínu K3, ktorý podľa momentálnych výskumov disponuje protirakovinovými vlastnosťami.

Prečo je vitamín K mimoriadne dôležitý?

Z prehľadu odbornej literatúry nášho hlavného vývojára, Benceho Szabóa Gála vysvitlo, že užívanie vitamínu K1 neposkytuje iba vitamín K1, ale je navhodnejším výberom aj pre zabezpečenie vitamínu K2 v pre nás prospešnej, MK-4 forme, tým pádom nemušíme pri ňom konzumovať vitamín K2.

V tých odborných výskumoch, v ktorých skúmali náhradu vitamínu K1, zdal sa byť účinnejším pri predchádzaní problémov týkajúcich sa kostí a srdcovo-cievneho systému ako vitamíny K2.

Ak je menej účinný, prečo náš výrobok obsahuje aj vitamín K2?

Jediným dôvodom je, že bioakumulácia formy MK-7 vitamínu K2, t. j. nahromadenie vitamínu v organizme je trikrát účinnejšia ako v prípade vitamínu K1, teda stačí z neho aj menšie množstvo.

Toto je dôležité z toho dôvodu, lebo maximálna denná dávka vitamínu K určená v EÚ je 1000 mcg, ale vieme dosiahnuť vyššiu hladinu vitamínu K v tkanivách, ak časť tých 1000 mcg vitamínu K1 nahradíme MK-7. Pre lepšie nahromadenie vitamínu K2 týmto krokom je možné maximalizovať účinnosť príjmu vitamínu K.

Prečo je výhodnejšie, ak dopĺňame aj vitamín K1?

V prípade vhodného príjmu vitamínu K1 náš organizmus vytvorí z vitamínu K1 presne toľko vitamínu K2, koľko potrebuje, zachovajúc ideálny pomer K1/K2 v tkanivách. Prehnané užívanie vitamínu K2 však môže narušiť túto prirodzenú rovnováhu. V tých odborných výskumoch, v ktorých skúmali náhradu vitamínu K1, zdal sa byť účinnejším pri predchádzaní problémov týkajúcich sa kostí a srdcovo-cievneho systému ako vitamíny K2.

Prečo mnohí konzumujú príliš málo vitamínu K1?

Vitamín K1 sa nachádza hlavne v zelenej listnatej zelenine, z ktorej 100 g obsahuje takmer 500 mcg. Strukoviny a ovocie, pečeň a semienka tiež obsahujú K1, ale v omnoho menšom množstve.

Počas evolúcie svoj príjem vitamínu K sme kryli hlavne zeleninou a morskými potravinami bohatými na vitamín K1, z ktorých konzumujeme v priemere čoraz menej. Ak by bolo zásobovanie ľudí vitamínom K1 vhodné, nezdalo by sa byť jeho dopĺňanie za také účinné počas výskumov. Keďže to prinášalo pozitívne výsledky skoro v každom prípade, môžeme tvrdiť, že väčšina ľudí trpí nedostatkom vitamínu K1 v rôznej miere.

Koľko vitamínu K sa oplatí dopĺňať?

Oficiálne sa odporúča 100 mikrogramov, ale to postačuje iba pre aktiváciu faktorov zrážanlivosti krvi, kým je najmenej päťnásobok tohto množstva, 500 mikrogramov pre dosiahnutie pozitívnych vplyvov na kosti a na srdcovo-cievny systém. Najmenej toľko sa oplatí dopĺňať pre každého, najmä ak strava nie je bohatá na vitamín K1. V niekoľkých výskumoch aplikovali aj oveľa vyššie dávky niekoľko rokov, aj 2-5 mg denne, čo produkovalo výborné výsledky, bez vedľajších účinkov.

Hoci nepotrebujeme osobitne dopĺňať K2-MK-7, ale ak sa tak rozhodneme, najvhodnejšie je užívať denne 100-200 mcg popri päťnásobku vitamínu K1. Naše výrobky GAL K-komplex a Multivitamín sú navrhnuté tak, aby zachovali tento ideálny pomer.

Príjem vitamínu K2 našich predkov bol nepatrný

Pred tisícročím este neexistovala taká potravina, ktorá by obsahovala vitamín K2, ale aj pred pár desaťročiami sme sa ich mohli stretnúť iba málokedy. Oproti tomu zdroje vitamínu K1 boli prítomné a naši predkovia – ako aj dnešné prírodné etniká – sa k nemu dostali vo veľkom množstve, najmä z rias, zeleniny a semienok.

Napriek tomu, že neužívali priamo vitamín K2, ich zásobovanie bolo dokonalé, totiž sa vitamín K2 výborne premieňa na K3 a následne na K2-MK-4. Hlavne ak hladina vitamínu D3 spolu aj s vitamínom A, horčíkom a vitamínom B6 bola tiež vhodná.

Je dôležitý pomer K1/K2

Vitamín K1 sa teda dokáže premeniť na K2, ale opačne sa to nestane. Preto, ak sa dostaneme jednostranne iba k veľkému množstvu vitamínu K2, časom vytlačí K1, čo naruší prirodzený a ideálny pomer vitamínu K v našich tkanivách. Jeho zachovanie je ale výnimočne dôležité, pretože naše orgány majú pre ne charakteristické pomery vitamínu K (napr. srdce preveruje K1, kým mozog K2).

 

Zdroje:

  1. D'Alessandro, Arthur J. “Vitamin K and its role in blood coagulation.” The American Journal of Surgery, 1942
  2. Binkley NC, Jrueger DC, Kawahara TN, et al. A high phylloquinone intake is required to achieve maximal osteocalcin gamma-caboxylation. Am J Clin Nutr. 2002.
  3. Binkley N, Harke J, Krueger D, et al. Vitamin K treatment reduces undercarboxylated osteocalcin but does not alter bone turnover, density,or geometry in healthy postmenopausal North American women. J Bone Miner Res. 2009
  4. Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial.Thromb Haemost. 2015.
  5. Brandenburg VM, Reinartz S, Kaesler N, et al. Slower progress of aortic valve calcification with vitamin K supplementation: results from a prospective interventional proof-of-concept study. Circulation. 2017.
  6. Schurgers LJ, Spronk HM, Soute BA, et al. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood. 2007.
  7. Cheung AM, Tile L, Lee Y, Tomlinson G, Hawker G, Scher J, Hu H, Vieth R, Thompson L, Jamal S, Josse R. Vitamin K supplementation in postmenopausal women with osteopenia (ECKO trial): a randomized controlled trial. PLoS Med. 2008
  8. Knapen MH, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E. Threeyear low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporos Int. 2013
  9. Iwamoto J, Sato Y. Menatetrenone for the treatment of osteoporosis. Expert Opin Pharmacother. 2013
  10. Kanellakis S, Moschonis G, Tenta R, et al. Changes in parameters of bone metabolism in postmenopausal women following a 12-month intervention period using dairy products enriched with calcium, vitamin D, and phylloquinone (vitamin K(1)) or menaquinone-7 (vitamin K (2)): the Postmenopausal Health Study II. Calcif Tissue Int. 2012
  11. Carr BI, Wang Z, Wang M, et al. Differential effects of vitamin K1 on AFP and DCP levels in patients with unresectable HCC and in HCC cell lines. Dig Dis Sci. 2010.
  12. Booth SL. Vitamin K: food composition and dietary intakes. Food Nutr Res. 2012.
  13. Schurgers LJ, Vermeer C. (2000) Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations. Haemostasis. 30(6):298-307
  14. Rodbotten, R., Gundersen, T., Vermeer, C., & Kirkhus, B. (2014). Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds. Meat Science, 97(1), 49–53. doi:10.1016/j.meatsci.2014.01.005
  15. Schurgers LJ, Teunissen KJ, Hamulyák K, Knapen MH, Vik H, Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood. 2007 Apr 15;109(8):3279-83. doi: 10.1182/blood-2006-08-040709. Epub 2006 Dec 7. PMID: 17158229
  16. Iwamoto et al.: High-dose vitamin K supplementation reduces fracture incidence in postmenopausal women: a review of the literature. Nutrition Research 29 2009.
  17. Ronn SH, Harslof T, Pedersen SB, Langdahl BL. Vitamin K2 (menaquinone-7) prevents age-related deterioration of trabecular bone microarchitecture at the tibia in postmenopausal women. Eur J Endocrinol. 2016
  18. Zwakenberg SR, de Jong PA, Bartstra JW, et al. The effect of menaquinone-7 supplementation on vascular calcification in patients with diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):883–890.
  19. Braam LA, Hoeks AP, Brouns F, Hamulyák K, Gerichhausen MJ, Vermeer C. Beneficial effects of vitamins D and K on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. Thromb Haemost. 2004
  20. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, Yasutake T, Kawazoe S, Fujimoto K, Yamamoto K. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006
  21. Ikari Y, Torii S, Shioi A, Okano T. Impact of menaquinone-4 supplementation on coronary artery calcification and arterial stiffness: an open label single arm study. Nutr J. 2016

 

 

Zloženie
Zloženie: MCT olej bez kyseliny palmitovej (z RSPO certifikovaného palmového a kokosového oleja), fylochinón (vitamín K1), menachinón-7 (vitamín K2), prírodný antioxidant: vitamín E (zo zmiešaných tokoferolov).
WebShop System