4,00 €
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej
GAL Rybí olej

GAL Rybí olej

EAN číslo :
GAHULU11
20,80

Čistý a stabilný, celospektrálny zdroj omega-3 mastných kyselín 

V harmónií s prírodou 

Produkt obsahuje kompletné spektrum Ω3 mastných kyselín v ich najvyužiteľnejšej koncentrovanej prírodnej forme (na rozdiel od formy synteticky transformovaných etylesterov) v kombinácii s prírodnými tokoferolmi (vitamín E) – a to všetko presne v takej forme, v ktorej sa nachádzajú v našich potravinách.  

Vďaka vysokému obsahu tokoferolu a (bezgáfrovému) extraktu z rozmarínu má produkt vysokú stabilitu, preto je vhodný pre bezpečný príjem vysokých dávok EPA a DHA. Jeho stabilita, pridaný prírodný citrónový olej a použitie prvotriedneho rybieho oleja mu dodávajú jemnú a príjemnú chuť. 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Zloženie
Podrobnosti

Hlavné výhody konzumácie rybieho oleja

Je takmer nemožné vymenovať všetky výhody konzumácie rybieho oleja, t. j. konzumácie vhodného pomeru omega-3/6 a veľkého množstva mastných kyselín EPA, DPA a DHA. Najdôležitejšie výsledky podložené výskumami sú nasledovné:

Mozog a nervový systém:

  • Znižuje mieru agresie a dráždivosti
  • Zmierňuje zlú náladu
  • Pomáha pri učení a rozvíja inteligenciu

Srdcovo-cievny systém:

  • Pomáha udržiavať flexibilitu ciev, reguluje srdcový tep a hladinu cholesterolu
  • Značne znižuje hladinu triglyceridov a v prípade vysokého krvného tlaku aj tlak krvi.

Iné pozitívne účinky:

  • Všeobecný protizápalový účinok
  • Má pozitívny vplyv na vlásočnice v očiach
  • Pomáha udržiavať zdravie vlasov a pokožky
  • V prípade vysokej hladiny EPA a DHA v krvi pomalšie sa kracuje telomér chrániaci konce DNA-reťazca, čo je momentálne najpresnejším ukazovateľom očakávanej dĺžky života

O omega-3

Ideálny pomer mastných kyselín omega-3 a omega-6 je nevyhnutný k správnej funkčnosti nášho organizmu. Kým sa z mastných kyselín omega-3 menom EPA a DHA tvoria protizápalové látky podobné hormónom, zatiaľ v prípade prehnanej konzumácie mastnej kyseliny omega-6 vznikajú látky spôsobujúce zápal. Väčšina najčastejších (tzv. civilizačných) chorôb sa vyskytuje práve z dôvodu vysokej hladiny zápalu, čo značne stupňuje aj samotné starnutie.

Obnovenie zdravého pomeru omega-3/6

Človek je geneticky „určený” na pomer mastných kyselín omega-3/6 blízky k 1:1. Pomer mastných kyselín u našich predkov bol taký istý, ako aj u členov dnes existujúcich zdravších etnických skupín. Pretože morské ryby a plody mora konzumujeme iba zriedkavo, zároveň konzumujeme veľké množstvo rastlinných olejov a kŕmených zvierat bohatých na omega-6, tento pomer sa k dnešnému dňu výrazne posunul smerom k omega-6 (1:8 – 1:32), čo môže byť zdrojom mnohých ochorení.

Najlepším riešením na obnovenie vhodného pomeru je, ak výrazne znížime konzumáciu potravín bohatých na omega-6, pravidelne užívame čisté doplnky stravy obsahujúce EPA a DHA a snažíme sa pravidelne konzumovať morské ryby a plody mora.

Prečo nie je dobrá väčšina rastlinných olejov omega-3?

Okrem oleja z rias rastlinné oleje obsahujúce omega-3 nie sú vhodné, pretože neobsahujú EPA a DHA, ale kyselinu alfa linolénovú (ALA) ako omega-3, ktorá sa však v ľudskom organizme nepremení alebo sa premení iba vo veľmi malom množstve na užitočné mastné kyseliny EPA a DHA.

Pre človeka sú najužitočnejšie omega-3 mastné kyseliny získané zo živočíšnych zdrojov alebo z rias. Rastlinné omega-3 pritom, že sa dokáže premeniť iba v nízkej miere na užitočné formy EPA a DHA, znižuje v našom organizme tvorbu užitočnej mastnej kyseliny s protizápalovým účinkom menom kyselina dihomo-gama-linolénová. Pretože tvorbu tejto dôležitej mastnej kyseliny znižuje aj prehnaná konzumácia omega-6, je obzvlášť dôležité, aby sme vysoký príjem omega-6 nekompenzovali zdrojmi rastlinných omega-3.

Hlavné hľadiská pri tvorbe nášho výrobku boli nasledovné:

  • Aby najúčinnejšie omega-3 mastné kyseliny obsahoval vo forme triglyceridov nachádzajúcich sa v prírode a nie vo forme etylesterov.
  • Aby sme boli schopní dostať veľké množstvo týchto účinných látok do nášho organizmu za prítomnosti čo najmenšieho množstva znečisťujúcich látok
  • Aby bol čo najekonomickejší, ak netreba robiť kompromis na úkor účinnosti a čistoty
  • Aby bol veľmi stabilný, vylučujúc oxidáciu ľahko sa rozkladajúcich mastných kyselín omega-3 či už v organizme alebo počas skladovania.

Berúc do úvahy všetko hore uvedené sme sa rozhodli pre čistený rybí olej, ktorý sme stabilizovali veľkým množstvom zlúčeniny tokoferolov (známejšími ako komplex vitamínu E) a výťažkom z rozmarínu bez obsahu gáfra. Keďže výrobky v kapsulách z mäkkej želatíny nie sú ekonomické a vhodný účinok je možné dosiahnuť iba prehltaním veľkého množstva kapsúl, rohodli sme sa pre lyžicovú formu. O jeho miernu chuť sme sa postarali pridaním prírodného citrónového oleja.

Liter nášho výrobku obsahuje menej znečisťujúcich látok ako jediná konzerva sardiniek. Jeho denná dávka (cca. 10 ml) zase asi stotinu, pričom obsahuje cca. 5x toľko mastných kyselín omega-3 ako jedna dávka sardiniek alebo lososa. T. j. k jednotke mastnej kyseliny omega-3 sa dostaneme v sprievode menej ako stotiny znečisťujúcich látok ako keby sme konzumovali ryby.

Zdroj čisteného rybieho oleja

Náš rybí olej pochádza z malých rýb mimo chovu, žijúcich voľne. Surovinu používanú na výrobu nášho produktu si zaobstaráme z Nemecka od jedného z najspoľahlivejších dodávateľov v EÚ, ale to neznamená, že by ryby pochádzali z nemeckých vôd.

Náš nemecký partner dováža rybí olej z rôznych zdrojov, v závislosti od toho, kedy ktoré najviac vyhovujú prísnym čistotným a kvalitatívnym predpisom. Podstatou nie je teda krajina pôvodu, ale stála kvalita, berúc do úvahy najvýhodnejšie hodnoty EPA+DPA+DHA.

Náš výrobok je prírodný, čistý a predovšetkým čerstvý.

  • Je prírodný, pretože omega-3 mastné kyseliny obsahuje vo forme triglyceridov nachádzajúcich sa aj v prírode.
  • Čistý, pretože množstvo znečisťujúcich látok charakteristických pre rybie oleje je takmer nevykázateľné – množstvo ortute a iných ťažkých kovov nedosahuje ani stotinu limitov stanovených v EÚ.
  • Čerstvý, pretože hodnota TOTOX nášho výrobku, ktorá značí oxidáciu omega-š mastných kyselín, je tiež mimoriadne nízka.

 

Zdroje:

  1. https://examine.com/supplements/fish-oil/
  2. Sublette ME, Ellis SP, Geant AL, Mann JJ. Meta-analysis of the effects of eicosapentaenoic acid (EPA) in clinical trials in depression. J Clin Psychiatry. 2011 Dec;72(12):1577-84. doi: 10.4088/JCP.10m06634. Epub 2011 Sep 6. PMID: 21939614; PMCID: PMC3534764.
  3. Martins JG. EPA but not DHA appears to be responsible for the efficacy of omega-3 long chain polyunsaturated fatty acid supplementation in depression: evidence from a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr. 2009 Oct;28(5):525-42. doi: 10.1080/07315724.2009.10719785. PMID: 20439549.
  4. Sarris J, Mischoulon D, Schweitzer I. Omega-3 for bipolar disorder: meta-analyses of use in mania and bipolar depression. J Clin Psychiatry. 2012 Jan;73(1):81-6. doi: 10.4088/JCP.10r06710. Epub 2011 Aug 9. PMID: 21903025.
  5. Fontani G, Corradeschi F, Felici A, Alfatti F, Migliorini S, Lodi L. Cognitive and physiological effects of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects. Eur J Clin Invest. 2005 Nov;35(11):691-9. doi: 10.1111/j.1365-2362.2005.01570.x. PMID: 16269019.
  6. Horrocks LA, Yeo YK. Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacol Res. 1999 Sep;40(3):211-25. doi: 10.1006/phrs.1999.0495. PMID: 10479465.
  7. Muldoon MF, Ryan CM, Sheu L, Yao JK, Conklin SM, Manuck SB. Serum phospholipid docosahexaenonic acid is associated with cognitive functioning during middle adulthood. J Nutr. 2010 Apr;140(4):848-53. doi: 10.3945/jn.109.119578. Epub 2010 Feb 24. PMID: 20181791; PMCID: PMC2838625.
  8. Narendran R, Frankle WG, Mason NS, Muldoon MF, Moghaddam B. Improved working memory but no effect on striatal vesicular monoamine transporter type 2 after omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation. PLoS One. 2012;7(10):e46832. doi: 10.1371/journal.pone.0046832. Epub 2012 Oct 3. PMID: 23056476; PMCID: PMC3463539.
  9. Pottala JV, Yaffe K, Robinson JG, Espeland MA, Wallace R, Harris WS. Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI study. Neurology. 2014 Feb 4;82(5):435-42. doi: 10.1212/WNL.0000000000000080. Epub 2014 Jan 22. PMID: 24453077; PMCID: PMC3917688.
  10. Devarshi PP, Grant RW, Ikonte CJ, Hazels Mitmesser S. Maternal Omega-3 Nutrition, Placental Transfer and Fetal Brain Development in Gestational Diabetes and Preeclampsia. Nutrients. 2019 May 18;11(5):1107. doi: 10.3390/nu11051107. PMID: 31109059; PMCID: PMC6567027.
  11. Dangardt F, Osika W, Chen Y, Nilsson U, Gan LM, Gronowitz E, Strandvik B, Friberg P. Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis. 2010 Oct;212(2):580-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2010.06.046. Epub 2010 Jul 21. PMID: 20727522.
  12. Axelrod L, Camuso J, Williams E, Kleinman K, Briones E, Schoenfeld D. Effects of a small quantity of omega-3 fatty acids on cardiovascular risk factors in NIDDM. A randomized, prospective, double-blind, controlled study. Diabetes Care. 1994 Jan;17(1):37-44. doi: 10.2337/diacare.17.1.37. PMID: 8112187.
  13. Wei MY, Jacobson TA. Effects of eicosapentaenoic acid versus docosahexaenoic acid on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. Curr Atheroscler Rep. 2011 Dec;13(6):474-83. doi: 10.1007/s11883-011-0210-3. Erratum in: Curr Atheroscler Rep. 2012 Feb;14(1):93. PMID: 21975919.
  14. Ramel A, Martinez JA, Kiely M, Bandarra NM, Thorsdottir I. Moderate consumption of fatty fish reduces diastolic blood pressure in overweight and obese European young adults during energy restriction. Nutrition. 2010 Feb;26(2):168-74. doi: 10.1016/j.nut.2009.04.002. Epub 2009 May 31. PMID: 19487105.
  15. Tiano L, Belardinelli R, Carnevali P, Principi F, Seddaiu G, Littarru GP. Effect of coenzyme Q10 administration on endothelial function and extracellular superoxide dismutase in patients with ischaemic heart disease: a double-blind, randomized controlled study. Eur Heart J. 2007 Sep;28(18):2249-55. doi: 10.1093/eurheartj/ehm267. Epub 2007 Jul 19. PMID: 17644511.

 

 

Zloženie
Zloženie: čistený rybí olej (98,6%), rastlinný výťažok bohatý na tokoferol (bez sóje), citrónový olej, prírodný antioxidant: výťazok z rozmarýnu (bez gáfru).
WebShop System