4,00 €
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A
GAL Vitamín A

GAL Vitamín A

EAN číslo :
GAHULU35
8,80

Pečeň nie je len najbohatším zdrojom hotového vitamínu A, ale je aj skutočnou výživnou bombou. Dusená mrkva a tekvica sú tiež skvelým zdrojom vitamínu A (cez karotény), ktoré obsahujú aj mnoho ďalších užitočných živín. Je lepšie pokryť našu potrebu vitamínu A týmito, ako ho nahradiť. 

Nanešťastie mnohí nemajú radi pečeň alebo sa jej snažia vyhýbať, no medzičasom nepreferujú konzumáciu ani mrkvy/tekvice. Náš produkt sa im odporúča hlavne vtedy, ak užívajú aj vitamín D3. Odporúčame rovnaké množstvo, alebo maximálne dvojnásobné množstvo IU vitamínu A, ako je spotrebované IU vitamínu D3.

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Zloženie
Podrobnosti

Prečo sme vytvorili GAL vitamín A?

Je nemožné predstaviť si jednoduchší výrobok, napriek tomu bolo potrebné jeho vytvorenie po tom, čo pre mnohých, ktorí neužívajú dostatočné množstvo vitamínu A, napomáha nastaviť si ideálny pomer retinolu : D3.

Komu odporúčame náš produkt GAL vitamín A?

Tým, ktorí nekonzumujú pravidelne pečeň a príjem vitamínu A u nich je pravdepodobne nízky. Toto môže predstaviť problém, hlavne ak popri tom užívajú vitamín D3 vo veľkom množstve.

Vitamín A má mnoho úloh v našom organizme, z ktorých sú najdôležitejšie:

  • Zlepšuje funkčnosť imunitného systému
  • Je nevyhnutný k udržaniu zdravia pokožky a slizníc
  • Je dôležitý k správnej činnosti štítnej žľazy a k tvorbe pohlavných hormónov
  • Zohráva úlohu v raste

Zloženie GAL vitamínu A

Výrobok obsahuje obyčajný retinol-palmitát rozpustený v oleji MCT, stabilizovaný malým množstvom prírodného komplexu vitamínu E.

Retinol je hotová forma vitamínu A, čo je výborne zužitkovateľná pre každého, nakoľko ho už organizmus nemusí premeniť, v protiklade s karoténmi nachádzajúcimi sa v rastlinnej strave.

Retinyl-palmitát je vlastne jediná forma retinolu nachádzajúca sa v potravinách. Nie je to nič iné ako prirodzená zlúčenina kyseliny palmitínovej, mastnej kyseliny, ktorá sa v organizme vyskytuje v najväčšom množstve a retinolu.

Prečo mnohí neužívajú dostatočné množstvo vitamínu A?

Najlepší zdroj retinolu je pečeň, ktorú ale málokto konzumuje dostatočne pravidelne. Premena karoténov vyskytujúcich sa v rastlinných potravinách na vitamín A je veľmi premenlivá, v závislosti od kvality zažívania a genetiky. Nakoľko nevieme, aké dobré je vstrebávanie karoténu v našom organizme, následne naša syntetizácia karoténu na retinol, je vhodné pravidelne užívať retinol.

Naozaj je ľahké predávkovať vitamín A?

V súvislosti s nadmerným príjmom vitamínu A sa naskytli dve riziká:

  • Podľa niektorých starších výskumov pri užívaní vitamínu A sa zvýšilo riziko zlomenín
  • Niekoľko osôb pozorovalo príznaky otravy pri doplňovaní väčšieho množstva vitamínu A

Ak podrobnejšie preskúmame hore uvedené zistenia, stane sa jednoznačným, že problém nepredstavoval priamo vitamín A, ale ostatné faktory, ktoré sa nebrali do úvahy počas skúmaní.

Vitamín A nezoslabuje, ale zosilňuje kosti

Náhrada vitamínu A spôsobila zvýšenie rizika zlomenín iba u tých zúčastnených, ktorí trpeli nedostatkom vitamínu D, totiž väčšia dávka vitamínu A do určitej miery môže zvyšovať už existujúci nedostatok vitamínu D.

V prípade výskumov, pri ktorých zásoba vitamínu D bola adekvátna, prípadne nedostatok nebol vážny, lebo zúčastnení užívali aj určité množstvo vitamínu D3, veľká dávka vitamínu A sa stala priaznivou aj z hľadiska kostí. To nie je prekvapivé ani z toho hľadiska, že k rekonštrukcii kostí je potrebný aj vitamín A.

Problémové sú iba určité formy vitamínu A

V jednej prehľadnej štúdii bolo konštatované, že otrava vitamínom A je možná iba v prípade konzumácie vitamínu A v neprirodzených formách ako suchý retinol-acetát alebo jeho vo vode rozpustný alebo emulgovaný variant, pritom ani väčšia miera užívania prirodzeného retinol-palmitátu nevedie k otrave.

V takejto forme teda aj extrémna dávka vitamínu A je bezpečná, ale v odporúčanom množstve pri vhodnej hladine vitamínu D má pre každého priaznivý účinok.

Aký je ideálny pomer vitamínu A a D3?

V jednom výskume z roku 2020 sa konštatovalo, že súčasná konzumácia oboch vitamínov v pomere 1:1 má mimoriadne dobrý účinok, oveľa lepší ako ich samostatné užívanie. Toto môžeme považovať aj za optimálny pomer, pretože ak trpíme nedostatkom či vitamínu D3 alebo A, jednostranná náhrada jedného zvyšuje výskyt symptómov nedostatku toho druhého.

V prípade, ak netrpíme nedostatkom ani z jedného, sú užívateľné v širokom intervale. Kým naša zásoba oboch je optimálna, aj v extrémnych dávkach a pomeroch vzájomne predchádzajú vedľajším účinkom, pričom navzájom zosilňujú pozitívne účinky.

Zhrnutie: náhrada vtedy je najúčinnejšia, ak konzumácia je v pomere 1:1, pretože pri hocijakej hladine vitamínu A a D3 toto napomáha udržať rovnováhu. Dôležitejšie ako ich pomer je ale to, aby sme pre svoj organizmus zabezpečili dostatok oboch vitamínov. (Naše Multivitamín výrobky obsahujú oba vitamíny v ideálnom množstve a pomere.)

Praktické rady k náhrade vitamínu A

Retinol stačí konzumovať raz do týždňa, nie je potrebné denné užívanie. Podstatné je, aby sme sa za jednotku času (napr. týždenne) dostali k minimálne takému množstvu retinolu ako k vitamínu D3, vyjadrenému v medzinárodnej jednotke.

Z potravín je vhodné počítať iba s pečeňou ako s významným zdrojom vitamínu A, ale nezávisle od toho je priaznivé, ak konzumujeme aj zeleninu obsahujúcu karotény. 10 dkg pečene obsahuje približne 15-20 tisíc medzinárodných jednotiek retinolu.

Ak nekonzumujeme pečeň a mrkvu/tekvicu na pečenie/bataty iba príležitostne, je vhodná náhrada retinolu v rovnakom množstve ako vitamín D3 alebo o niečo viac.

Ak týždenne konzumujeme viac ako 15-20 dkg pečene, nie je potrebná náhrada vitamínu A, ale ak užívame aj vitamín D3, neuškodí ani náhrada nazvyš.

Zdroje:

  1. McCullough et al.: Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Volume 189, May 2019, Pages 228-239
  2. Sheila M. O'Byrne and William S. Blaner: Retinol and retinyl esters: biochemistry and physiology. Thematic Review Series: Fat-Soluble Vitamins: Vitamin A. J Lipid Res. 2013 Jul; 54(7): 1731–1743.
  3. Myhre et al.: Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Issue 6, December 2003, Pages 1152–1159
  4. Feskanich D et al. Vitamin A intake and hip fractures among postmenopausal women. JAMA, The Journal of the American Medical Association 2002 Jan 2;287(1):47–54,
  5. Spiesman IG. Massive doses of vitamins A and D in the prevention of the common cold. Archives of Otolaryngology—Head & Neck Surgery 1941(Oct);34(4):787–791
  6. Fu X et al. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. Journal of Nutrition 2008 Dec;138(12):2337–41, http://pmid.us/19022954.
  7. Vitamin A on Trial: Does Vitamin A Cause Osteoporosis link: https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/
  8. Kadri A, Sjahrir H, Juwita Sembiring R, Ichwan M. Combination of vitamin A and D supplementation for ischemic stroke: effects on interleukin-1ß and clinical outcome. Med Glas (Zenica). 2020 Aug 1;17(2):425-432. doi: 10.17392/1137-20. PMID: 32567290. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32567290/
  9. Anthony R. Mawson, “Role of Fat-Soluble Vitamins A and D in the Pathogenesis of Influenza: A New Perspective”, International Scholarly Research Notices, vol. 2013, Article ID 246737, 26 pages, 2013. https://doi.org/10.5402/2013/246737 link: Link: https://www.hindawi.com/journals/isrn/2013/246737/
  10. Graciela Caire-Juvera, Cheryl Ritenbaugh, Jean Wactawski-Wende, Linda G Snetselaar, Zhao Chen, Vitamin A and retinol intakes and the risk of fractures among participants of the Women’s Health Initiative Observational Study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 89, Issue 1, January 2009, Pages 323–330, https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26451 Link: https://academic.oup.com/ajcn/article/89/1/323/4598259
  11. Ambrosini GL, Bremner AP, Reid A, Mackerras D, Alfonso H, Olsen NJ, Musk AW, de Klerk NH. No dose-dependent increase in fracture risk after long-term exposure to high doses of retinol or beta-carotene. Osteoporos Int. 2013 Apr;24(4):1285-93. doi: 10.1007/s00198-012-2131-6. Epub 2012 Sep 18. PMID: 22986930. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22986930/
  12. Russell RM. The vitamin A spectrum: from deficiency to toxicity. Am J Clin Nutr. 2000 Apr;71(4):878-84. doi: 10.1093/ajcn/71.4.878. PMID: 10731492. Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10731492/
Zloženie
Zloženie: MCT olej z palmového a kokosového oleja (z udržateľného hospodárstva) ,retinyl palmitát ( vitamín A), prírodný antioxidant: vitamín E (zo zmiešaných tokoferolov).
WebShop System