4,00 €
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex
GAL vitamín E komplex

GAL vitamín E komplex

EAN číslo :
GAHULU03
13,00

Výživový doplnok vo forme kvapiek s prírodným vitamínom E získaným zo zmiešaných tokoferolov 

Alfa-tokoferol sa bežne používa ako vitamín E, avšak táto forma sa v prírode vždy vyskytuje len v kombinácii s beta-, gama- a delta-tokoferolmi, a na ich význam sa zameriava čoraz väčší počet štúdií. 

Náš produkt obsahuje vitamín E vo forme zmesi 4 rôznych tokoferolových komplexov tak, ako sú prítomné v prírode – spolu. 

Jediným excipientom, ktorý používame, je slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej, lisovaný z (non-GMO) typu slnečnicových semien. Toto semeno má výrazne znížený obsah omega-6 mastných kyselín - 1-2% namiesto 20-30% v tradičnom slnečnicovom semienku. To poskytuje nielen väčšiu stabilitu, ale tiež pomáha udržiavať ideálny pomer omega-6 / omega-3 v našom tele. 

Tokoferoly použité v produkte pochádzajú z rastlín bez GMO a neobsahujú sóju ani iné alergény. 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Zloženie
Podrobnosti

Prečo je jedinečný GAL komplex vitamínu E?

V našom výrobku E-komplex sa vitamín E nachádza vo forme zmesi prírodných tokoferolov, ktoré pochádzajú z rastlinných výťažkov bez GMO. Neobsahujú ani sóju, ani žiadne iné alergény.

Zmes zmiešaných tokoferolov sme rozpustili v slnečnicovom oleji s vysokou hladinou kyseliny olejovej, ktorý je za studena lisovaný z takých špeciálnych slnečnicových semienok, ktorých obsah omega-6 je mimoriadne nízky: oproti obvyklým 25% iba 1-2%. Z toho vyplýva, že náš výrobok nepomáha iba pri náprave pomeru tokoferolov, ale neuškodí ani pomeru omega-3/omega-6.

Hlavné výhody konzumácie komplexu vitamínu E

  • Znižuje riziko arteriosklerózy
  • Zlepšuje krvný obeh
  • Znižuje nepriaznivé účinky zvýšenej hladiny cukru v krvi po jedle ohľadne ciev
  • Zlepšuje funkcie pečene, má priaznivý účinok v prípade pečeňových ťažkostí
  • Zvyšuje imunitu, hlavne u starších ľudí
  • Zmierňuje alergiu dýchacieho traktu
  • Silný antioxidant
  • Má protizápálový účinok
  • Chráni DNA oproti žiareniam, vrátane röntgenového žiarenia
  • Znižuje výskyt infekcií horných dýchacích ciest

Veľké množstvo výrobkov s obsahom vitamínu E je neúplné

Všetci výrobcovia dlho používali iba alfa-tokoferol ako vitamín E a to sa často vyskytuje dodnes. Prečo je to problém? Je známych mnoho foriem vitamínu E, alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferoly a tokotrienoly, ďalej po novom aj v šupine kiwi identifikovali ďalší nový tokoferol. V prirodzených potravinách sa popri alfa-tokoferole nachádzajú aj jeho iné formy.

Keďže alfa-tokoferol disponuje účinkami vitamínu E, iba tento je možné označiť ako vitamín E na výrobku (je to trošku zložitejšie, ale v podstate je to tak). Ostatné tokoferoly a tokotreinoly sú tzv. xenobiotiká ako aj polyfenoly. Biologicky teda nie sú to vitamíny, iba z hľadiska ich štruktúry patria do rodiny vitamínu E, predsa udržanie ich prirodzeného pomeru v našom organizme je nevyhnutné z hľadiska nášho zdravia.

Najviac výrobcov používa iba alfa-tokoferol ako vitamín E, pretože finančne sa viac oplatí a aj regulácia ich naháňa týmto smerom. Avšak v prírode sa alfa-tokoferol nikdy nenachádza samostatne, vždy iba spolu s inými tokoferolmi. Z toho sa už dalo predvídať, že užívanie vitamínu E bez ostatných tokoferolov je neprirodzené a môže spôsobiť aj problémy.

Naozaj je škodlivé dopĺňanie vitamínu E?

V roku 2000 počas výskumu tzv. SELECT sa konštatovalo, že dopĺňanie vitamínu E (alfa-tokoferolu bez ostatných tokoferolov) významne zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Ale počas ďalších výskumov ako napríklad ATBC, sa významne znížilo toto nebezpečenstvo. Rozdiel spočíval v tom, že v SELECT-e aplikovali neprirodzene vysokú dávku, čo v prípade antioxidantov môže predstaviť problém, nazvyš iba syntetický tokoferol, čo ovplyvnilo pomer tokoferolov v negatívnom smere. Počas týchto výskumov aplikovali neprirodzené formy a pomery rôznych vitamínov a antioxidantov.

Prečo je dôležité, aby sme konzumovali zmiešané tokoferoly?

Nedorozumenia v súvislosti s vitamínom E môže spôsobiť to, že ak užívame alfa-tokoferol bez ostatných tokoferolov, najmä vo väčšej dávke, v našich tkanivách sa zmení prirodzený pomer tokoferolov: zvyšuje sa alfa oproti ostatným. Toto platí aj opačne, ak užívame taký výrobok s obsahom zmiešaných tokoferolov, v ktorom sa nachádza značne viac gama: v tomto prípade sa zníži hladina alfa, čo tiež má nepriaznivé účinky.

V jednom výskume, kde sa porovnávalo dopĺňanie alfa- a gama-tokoferolov v rôznych pomeroch, ich pomer blízko k 1:1 udržal najvýhodnejší pomer v tkanivách a zároveň toto bolo najúčinnejšie pri znižovaní zápalu a oxidačného stresu.

Pomer tokoferolov v GAL komplexe vitamínu E

Berúc do úvahy výsledky doterajších výskumov, ďalej blízkosť k životu a prirodzenosť sa zdá ideálnym, ak daný výrobok obsahuje 50 medzinárodných jednotiek (približne 30 mg) prirodzeného d-alfa-tokoferolu, pretože toto množstvo s určitosťou kryje hocikomu potrebu vitamínu E. K tomu sa oplatí dopĺňať zmes tokoferolov s takým istým množstvom obsahu gama-tokoferolu tak, aby množstvo gama-tokoferolu vyjadrené v miligramoch nepresahovalo množstvo alfa-tokoferolu, ale aby dosiahlo jeho desatinu.

10-40% tokoferolov teda má pochádzať z gama-tokoferolu a najmenej 50-60% z alfa-tokoferolu. V našich multivitamínoch a v komplexe vitamínu E 50-60% tokoferolov pochádza z alfa-tokoferolu, 40-50% z iných tokoferolov, kým ich obsah gama-tokoferolu sa pohybuje medzi 20-35%.

Zdroje:

  1. Azzi A. (2019). Tocopherols, tocotrienols and tocomonoenols: Many similar molecules but only one vitamin E. Redox biology, 26, 101259. https://doi.org/10.1016/j.redox.2019.101259
  2. Szewczyk, K., Chojnacka, A., & Górnicka, M. (2021). Tocopherols and Tocotrienols-Bioactive Dietary Compounds; What Is Certain, What Is Doubt?. International journal of molecular sciences, 22(12), 6222. https://doi.org/10.3390/ijms22126222
  3. Yang, Chung S et al. “Vitamin E and cancer prevention: Studies with different forms of tocopherols and tocotrienols.” Molecular carcinogenesisvol. 59,4 (2020): 365-389. doi:10.1002/mc.23160
  4. Cook-Mills, Joan M et al. “Two faces of vitamin E in the lung.” American journal of respiratory and critical care medicinevol. 188,3 (2013): 279-84. doi:10.1164/rccm.201303-0503ED
  5. Burbank AJ, Hernandez ML, Robinette C, Wang T, Zhou H, Alexis N, Bennett WD, Peden DB. Short course gamma tocopherol did not mitigate effects of ozone on airway inflammation in asthmatics. Inhal Toxicol. 2020 Jun;32(7):279-281. doi: 10.1080/08958378.2020.1800147. Epub 2020 Jul 30. PMID: 32727225; PMCID: PMC8015650.
  6. Vitamin E in Neuroprotection Study (VENUS) Investigators, Hor CP, Fung WY, Ang HA, Lim SC, Kam LY, Sim SW, Lim LH, Choon WY, Wong JW, Ch’ng ASH, Beh KKM, Wee HC, Ong LM, Khan NAK, Sulaiman SAS, Shuaib IL, Bakar A, Yusof Y, Yusof YM, Abu Bakar F, Tang WS, Teh HL, Wahid NA, Saaidin S, Idris N, Yoon CK, Ong HN, Ganapathy JT, Loo CE, Samy MM, Zainal H, Dharan SCS, Ooi BY, Teoh PY, Tye YL, Yeoh CA, Low DW, Looi I, Yuen KH. Efficacy of Oral Mixed Tocotrienols in Diabetic Peripheral Neuropathy: A Randomized Clinical Trial. JAMA Neurol. 2018 Apr 1;75(4):444-452. doi: 10.1001/jamaneurol.2017.4609. PMID: 29379943; PMCID: PMC5885181.
  7. Che HL, Kanthimathi MS, Loganathan R, Yuen KH, Tan AT, Selvaduray KR, Nesaretnam K, Teng KT. Acute effects of a single dose of tocotrienols on insulinemic and inflammatory responses in metabolic syndrome subjects after a high-fat challenge. Eur J Clin Nutr. 2017 Jan;71(1):107-114. doi: 10.1038/ejcn.2016.200. Epub 2016 Oct 19. PMID: 27759074.
  8. Shen CL, Wang S, Yang S, Tomison MD, Abbasi M, Hao L, Scott S, Khan MS, Romero AW, Felton CK, Mo H. A 12-week evaluation of annatto tocotrienol supplementation for postmenopausal women: safety, quality of life, body composition, physical activity, and nutrient intake. BMC Complement Altern Med. 2018 Jun 28;18(1):198. doi: 10.1186/s12906-018-2263-0. PMID: 29954374; PMCID: PMC6022510.
  9. Mustad VA, Smith CA, Ruey PP, Edens NK, DeMichele SJ. Supplementation with 3 compositionally different tocotrienol supplements does not improve cardiovascular disease risk factors in men and women with hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr. 2002 Dec;76(6):1237-43. doi: 10.1093/ajcn/76.6.1237. PMID: 12450888.
  10. Himmelfarb J, Ikizler TA, Ellis C, Wu P, Shintani A, Dalal S, Kaplan M, Chonchol M, Hakim RM. Provision of antioxidant therapy in hemodialysis (PATH): a randomized clinical trial. J Am Soc Nephrol. 2014 Mar;25(3):623-33. doi: 10.1681/ASN.2013050545. Epub 2013 Dec 26. PMID: 24371300; PMCID: PMC3935590.
  11. Leonhardt M, Gebert S, Wenk C. Vitamin E content of different animal products: influence of animal nutrition. Z Ernahrungswiss. 1997 Mar;36(1):23-7. doi: 10.1007/BF01618896. PMID: 9095536.
  12. Knecht K, Sandfuchs K, Kulling SE, Bunzel D. Tocopherol and tocotrienol analysis in raw and cooked vegetables: a validated method with emphasis on sample preparation. Food Chem. 2015 Feb 15;169:20-7. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.07.099. Epub 2014 Jul 30. PMID: 25236193.
  13. Zhang, W. Shen, X. Wei, F. Zhang, C. Shen, B. Wu, Z. Zhao, H. Liu and X. Deng, Anal. Methods, 2016, DOI: 10.1039/C6AY01745B
  14. Shahidi F, de Camargo AC. Tocopherols and Tocotrienols in Common and Emerging Dietary Sources: Occurrence, Applications, and Health Benefits. Int J Mol Sci. 2016 Oct 20;17(10):1745. doi: 10.3390/ijms17101745. PMID: 27775605; PMCID: PMC5085773.
  15. Blumberg J, Block G. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study in Finland. Nutr Rev. 1994 Jul;52(7):242-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.1994.tb01430.x. PMID: 8090376.
  16. Klein EA, Thompson IM Jr, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, Minasian LM, Ford LG, Parnes HL, Gaziano JM, Karp DD, Lieber MM, Walther PJ, Klotz L, Parsons JK, Chin JL, Darke AK, Lippman SM, Goodman GE, Meyskens FL Jr, Baker LH. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011 Oct 12;306(14):1549-56. doi: 10.1001/jama.2011.1437. PMID: 21990298; PMCID: PMC4169010.
  17. Sotler R, Poljšak B, Dahmane R, et al. PROOXIDANT ACTIVITIES OF ANTIOXIDANTS AND THEIR IMPACT ON HEALTH. Acta Clin Croat. 2019;58(4):726-736. doi:10.20471/acc.2019.58.04.20
  18. Huang HY, Appel LJ. Supplementation of diets with alpha-tocopherol reduces serum concentrations of gamma- and delta-tocopherol in humans. J Nutr. 2003 Oct;133(10):3137-40. doi: 10.1093/jn/133.10.3137. PMID: 14519797.
  19. Wu JH, Ward NC, Indrawan AP, Almeida CA, Hodgson JM, Proudfoot JM, Puddey IB, Croft KD. Effects of alpha-tocopherol and mixed tocopherol supplementation on markers of oxidative stress and inflammation in type 2 diabetes. Clin Chem. 2007 Mar;53(3):511-9. doi: 10.1373/clinchem.2006.076992. Epub 2007 Feb 1. PMID: 17272491.
  20. Devaraj S, Leonard S, Traber MG, Jialal I. Gamma-tocopherol supplementation alone and in combination with alpha-tocopherol alters biomarkers of oxidative stress and inflammation in subjects with metabolic syndrome. Free Radic Biol Med. 2008 Mar 15;44(6):1203-8. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2007.12.018. Epub 2007 Dec 23. PMID: 18191645; PMCID: PMC2676174.
  21. Miller ER 3rd, Pastor-Barriuso R, Dalal D, Riemersma RA, Appel LJ, Guallar E. Meta-analysis: high-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med. 2005 Jan 4;142(1):37-46. doi: 10.7326/0003-4819-142-1-200501040-00110. Epub 2004 Nov 10. PMID: 15537682.
  22. Losonczy KG, Harris TB, Havlik RJ. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons: the Established Populations for Epidemiologic Studies of the Elderly. Am J Clin Nutr. 1996 Aug;64(2):190-6. doi: 10.1093/ajcn/64.2.190. PMID: 8694019.
  23. Huang J, Weinstein SJ, Yu K, Männistö S, Albanes D. Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ Res. 2019 Jun 21;125(1):29-40. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.119.314944. Epub 2019 May 6. PMID: 31219752; PMCID: PMC8555690.
  24. Yang CS, Suh N, Kong AN. Does vitamin E prevent or promote cancer? Cancer Prev Res (Phila). 2012 May;5(5):701-5. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-12-0045. Epub 2012 Apr 3. PMID: 22490437; PMCID: PMC3502042.
  25. Abner EL, Schmitt FA, Mendiondo MS, Marcum JL, Kryscio RJ. Vitamin E and all-cause mortality: a meta-analysis. Curr Aging Sci. 2011;4(2):158-170. doi:10.2174/1874609811104020158
  26. Rimm EB, Stampfer MJ, Ascherio A, Giovannucci E, Colditz GA, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in men. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1450-6. doi: 10.1056/NEJM199305203282004. PMID: 8479464.
  27. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, Colditz GA, Rosner B, Willett WC. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med. 1993 May 20;328(20):1444-9. doi: 10.1056/NEJM199305203282003. PMID: 8479463.
  28. Lippman SM, Klein EA, Goodman PJ, Lucia MS, Thompson IM, Ford LG, Parnes HL, Minasian LM, Gaziano JM, Hartline JA, Parsons JK, Bearden JD 3rd, Crawford ED, Goodman GE, Claudio J, Winquist E, Cook ED, Karp DD, Walther P, Lieber MM, Kristal AR, Darke AK, Arnold KB, Ganz PA, Santella RM, Albanes D, Taylor PR, Probstfield JL, Jagpal TJ, Crowley JJ, Meyskens FL Jr, Baker LH, Coltman CA Jr. Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2009 Jan 7;301(1):39-51. doi: 10.1001/jama.2008.864. Epub 2008 Dec 9. PMID: 19066370; PMCID: PMC3682779.
  29. Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. doi: 10.1093/jnci/90.6.440. PMID: 9521168.
  30. Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J, Taylor PR, Huttunen JK, Hartman AM, Haapakoski J, Malila N, Rautalahti M, Ripatti S, Mäenpää H, Teerenhovi L, Koss L, Virolainen M, Edwards BK. Prostate cancer and supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst. 1998 Mar 18;90(6):440-6. doi: 10.1093/jnci/90.6.440. PMID: 9521168.
  31. Huang J, Weinstein SJ, Yu K, Männistö S, Albanes D. Relationship Between Serum Alpha-Tocopherol and Overall and Cause-Specific Mortality. Circ Res. 2019 Jun 21;125(1):29-40. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.119.314944. Epub 2019 May 6. PMID: 31219752; PMCID: PMC8555690.
  32. Chai W, Maskarinec G, Franke AA, Monroe KR, Park SY, Kolonel LN, Wilkens LR, Le Marchand L, Cooney RV. Association of serum γ-tocopherol levels with mortality: the Multiethnic Cohort Study. Eur J Clin Nutr. 2020 Jan;74(1):87-96. doi: 10.1038/s41430-019-0460-7. Epub 2019 Jun 26. PMID: 31243335; PMCID: PMC6930982.
  33. Kumar R, Ferrie RP, Balmert LC, Kienzl M, Rifas-Shiman SL, Gold DR, Sordillo JE, Kleinman K, Camargo CA Jr, Litonjua AA, Oken E, Cook-Mills JM. Associations of α- and γ-tocopherol during early life with lung function in childhood. J Allergy Clin Immunol. 2020 Dec;146(6):1349-1357.e3. doi: 10.1016/j.jaci.2020.04.019. Epub 2020 Apr 25. PMID: 32344059; PMCID: PMC7606217.
  34. Joanne M. Jordan, Anneclaire J. De Roos, Jordan B. Renner, Gheorghe Luta, Amy Cohen, Neal Craft, Charles G. Helmick, Marc C. Hochberg, Lenore Arab, A Case-Control Study of Serum Tocopherol Levels and the Alpha- to Gamma-Tocopherol Ratio in Radiographic Knee Osteoarthritis: The Johnston County Osteoarthritis Project, American Journal of Epidemiology, Volume 159, Issue 10, 15 May 2004, Pages 968–977, https://doi.org/10.1093/aje/kwh133
  35. Your MUFA + PUFA Intakes Determine Your True Vitamin E Requirements – N-3s are the Worst Offenders + Even MUFAs Need Buffering | Tool to Calculate Your Individual Needs

 

Zloženie
Zloženie: slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej, rastlinný výťažok bohatý na tokoferol (bez sóje a iných alergénov.)
WebShop System