4,00 €
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky
GAL Cholínová soľ kvapky

GAL Cholínová soľ kvapky

29 db
EAN číslo :
GAHULU32
9,70

Náš produkt sa odporúča hlavne tým, ktorí konzumujú málo vaječného žĺtka a pečeň. Denný odporúčaný príjem cholínu podľa EFSA je minimálne 400 mg pre dospelých. 1 vaječný žĺtok obsahuje 100 až 150 mg, 100 g pečene obsahuje 200 až 450 mg cholínu. Obsah cholínu v iných druhoch potravín je nízky (okrem kaviáru, mozgu a niekoľkých ďalších zriedkavých potravín). 

Ak teda nekonzumujete 2 až 3 žĺtky denne + pečeň aspoň raz týždenne, dosiahnutie odporúčaného denného množstva cholínu je mimoriadne ťažké. Vhodný príjem cholínu je však dôležitý, pretože prispieva k správnemu 

  • tráveniu tvorbou žalúdočnej kyseliny
  • funkciu pečene
  • metabolizmu homocysteínu
  • metabolizmu tukov

Náš produkt obsahuje cholín vo forme takzvanej cholínovej soli (cholínchlorid), ktorú sme vybrali, lebo ide o vysoko využiteľnú, stabilnú formu používanú v mnohých štúdiách a pretože okrem vody nepotrebuje žiadnu nosnú látku. 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Zloženie
Podrobnosti

Na čo je dobrý cholín?

Užívanie cholínu je neodpustiteľne potrebné pre uspokojivú funkciu nášho mozgu, pečene a obličiek, ale zohráva úlohu aj vo funkcii všetkých ostatných našich buniek. Napriek tomu u väčšiny ľudí je príjem cholínu príliš nízky, čo môže viesť k mnohý problémom:

  • K zhoršeniu pamäte
  • K nedostatkom uzatvárania nervovej rúry
  • K zhoršenej funkcii nervovej sústavy (čo znamená zvýšenú citlivosť na stres)
  • K inzulínovej rezistencii a k vzniku steatózy (stukovateniu) pečene
  • Ku vzniku metabolického syndrómu

Čím môžeme zabezpečiť príjem cholínu?

V značnej miere ho obsahujú iba žĺtky vajec a pečeň. Kým v jednom žĺtku sa nachádza cca. 120-150 mg cholínu, zatiaľ v 10 dkg pečene cca. 400 mg. Silná tepelná úprava mu škodí, ale varenie a parenie ho značne neovplyvňuje.

Veľa cholínu obsahuje tiež slnečnica a sójový lecitín, kým z iných potravín rastlinného pôvodu quinoa, amarant, cvikla v octe a špenát obsahuje látku zvanú betaín, na ktorý sa mení časť cholínu. Vďaka tomu užívanie betaínu tiež môže prispieť ku krytiu našej potreby cholínu, ale dávajme pozor na to, aby sme z neho zabezpečili maximálne polovicu denného príjmu.

Koľko cholínu by sme potrebovali?

Oplatí sa užívať minimálne 5-600 mg cholínu, čo zodpovedá 4-5 žĺtkom denne. Kto toľko nekonzumuje, tomu je dôležité ho dopĺňať, ale presné množstvo môže vypočítať na stránke kolin.gal.hu.

Význam cholínu počas tehotenstva

Pre tehotné ženy je cholín výnimočne dôležitý a potrebujú oveľa väčšie množstvo ako obyčajne – to znamená denne minimálne 930 mg cholínu počas tehotenstva.

Okrem toho, že zohráva kľúčovú úlohu vo vývoji plodu a tak pomáha predísť vrodeným vadám a vývojovým anomáliám embrya, v jednom výskume z roku 2012 sa zistilo, že tie matky, ktoré dostávali 930 mg cholínu denne počas svojho tehotenstva, porodili zdravšie deti s „lepšou” nervovou sústavou ako tie, ktoré užívali „iba” 480 mg cholínu.

„Lepšia” nervová sústava znamená, že počas tehotenstva klesla hladina stresu aj v placente, aj v embryu (CRH, kortizol), potom počas merania niekoľko mesiacov po pôrode disponovali s lepším „stresovým systémom” (napr. lepšie fungujúca HPA-os, lepšie spätné väzby).

Takéto batoľatá s lepším „stresovým systémom” vo svojej dospelosti budú chránené voči mnohým chorobám ako inzulínovej rezistencii, vysokému krvnému tlaku a zriedkavejšie sa vyskytujú u nich choroby spôsobené stresom. Dôvodom toho je, že ich náchylnosť voči stresu je vo veľkej miere ovplyvnená kvalitou HPA-osi, ktorá sa u nich vyvinula pri pôrode (je známym faktom aj v prípade predčasne narodených detí, že v dospelosti sú oveľa náchylnejšie voči stresu a inzulínovej rezistencii).

Potreba cholínu u tehotných žien je oveľa vyššia

Zaujímavým pozorovaním Westona Price-a je, že prírodné etniká počas tehotenstva a dojčenia zabezpečujú mamičkám stravu bohatšiu na cholín.

Ak ženy dostanú minimálne 930 mg cholínu aspoň počas tretieho trimestra, urobia tým prvý krok k tomu, aby sa im narodilo vyváženejšie dieťa.

Okrem toho dopĺňanie cholínu môže predísť preeklampsii počas tehotenstva, pretože jej dôvodom je vysoká hladina CRH (corticotropin releasing hormone), čo užívanie cholínu výrazne znižuje. Tento výskum je zaujímavý aj z toho dôvodu, že v porovnaní so skupinou matiek, u ktorých množstvo dopĺňaného cholínu bolo 480 mg, čo nie je málo, u matiek s množstvom 930 mg užívaného cholínu pozitívna zmena bola výrazná. Počas výskumu používali cholín chlorid, t. j. cholín soľ (u oboch skupín 380 g cholínu pochádzalo zo stravy, kým u členiek prvej supiny dopĺňali +100 mg, u členiek druhej skupiny +550 mg z cholín chloridu).

Jedným z dôležitých ukazovateľov kvality cholín solí (a všetkých ostatných surovín s obsahom cholínu ako napr. cholín-bitartarát) je tzv. obsah amína, pričom za vhodný sa pokladá do 10 ppm. Obsah amína nami používanej suroviny je desatina toho (1 ppm), ku ktorému sme aplikovali cholín soľ používaný v spomínanom výskume.

Uzatváranie nervovej rúry

Okrem hore uvedených cholín je účinný pri predchádzaní problému s uzatváraním nervovej rúry podobne ako vitamín B9 (kyselina listová/folát). Ba dokonca v prípade nedostatku cholínu ani kyselina listová nezabráni uzatváraniu nervovej rúry, pričom vhodné množstvo cholínu je mu schopný predísť aj v prípade nízkeho príjmu B9/kyseliny listovej/folátu.

Pamäť

Vysoký príjem cholínu počas tehotenstva má za výsledok lepšiu pamäť u detí, ale aj rýchle zhoršenie pamäte v staršom veku sa zdalo byť nepriamo úmerné s množstvom prijatého cholínu počas embryonálneho a neskoršieho života. Do štvrtého roku veku je dôležité zabezpečenie príjmu dostatočne veľkého množstva cholínu pre vývoj pamäte, ale má na ňu dobrý vplyv aj v neskoršom živote, trebárs aj v starobe.

Chronický zápal

Vo výskumoch sa príjem väčšieho množstva cholínu spája s nižším zápalom na úrovni organizmu.

Nádorové ochorenia

Dostatočný príjem cholínu znižuje riziko nádorových ochorení, najmä riziko rakoviny pečene a prsníkov.

Steatóza a metabolický syndróm

V prípade nízkeho príjmu cholínu pečeň môže stukovatieť, môže vzniknúť metabolický syndróm a inzulínová rezistencia.

Zdroje:

Felhasznált (szak)irodalom:

  1. Jiang, X., Yan, J., West, A. A., Perry, C. A., Malysheva, O. V., Devapatla, S., … Caudill, M. A. (2012). Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. The FASEB Journal, 26(8), 3563–3574.
  2. Zeisel SH, da Costa KA: Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23.
  3. Corbin KD, Zeisel SH. Choline metabolism provides novel insights into nonalcoholic fatty liver disease and its progression. Curr Opin Gastroenterol. 2012 Mar;28(2):159-65.
  4. Poly C, Massaro JM, Seshadri S, Wolf PA, Cho E, Krall E, Jacques PF, Au R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Dec;94(6):1584-91.
  5. Shaw GM, Carmichael SL, Yang W, Selvin S, Schaffer DM. Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. Am J Epidemiol. 2004 Jul 15;160(2):102-9. doi: 10.1093/aje/kwh187. PMID: 15234930.
  6. Wiedeman AM, Barr SI, Green TJ, Xu Z, Innis SM, Kitts DD. Dietary Choline Intake: Current State of Knowledge Across the Life Cycle. Nutrients. 2018 Oct 16;10(10):1513. doi: 10.3390/nu10101513. PMID: 30332744; PMCID: PMC6213596.
  7. Mehedint MG, Zeisel SH. Choline's role in maintaining liver function: new evidence for epigenetic mechanisms. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013;16(3):339-345. doi:10.1097/MCO.0b013e3283600d46
  8. Fischer LM, daCosta KA, Kwock L, Stewart PW, Lu TS, Stabler SP, Allen RH, Zeisel SH. Sex and menopausal status influence human dietary requirements for the nutrient choline. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1275-85. doi: 10.1093/ajcn/85.5.1275. PMID: 17490963; PMCID: PMC2435503.
  9. Ueland PM. Choline and betaine in health and disease. J Inherit Metab Dis. 2011 Feb;34(1):3-15. doi: 10.1007/s10545-010-9088-4. Epub 2010 May 6. PMID: 20446114.
  10. Filipčev B, Kojić J, Krulj J, Bodroža-Solarov M, Ilić N. Betaine in Cereal Grains and Grain-Based Products. Foods. 2018;7(4):49. Published 2018 Mar 29. doi:10.3390/foods7040049
  11. com/supplements/choline
Zloženie
Zloženie: cholínová soľ (chlorid cholínový), voda.
WebShop System