4,00 €
GAL Taurín
GAL Taurín
GAL Taurín
GAL Taurín
GAL Taurín
GAL Taurín

GAL Taurín

49 db
EAN číslo :
GAHUPZ20
13,90

 

Neprekračujte odporúčanú dennú dávku! Nie je určené ako náhrada pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Uchovávajte mimo dosahu detí.

Hlavní kategorie >Produkty
K obľúbeným
Odporúčam
Porovnanie
Tlačí
OTÁZKY K VÝROBKU
Podrobnosti
Podrobnosti

Výhody náhrady taurínu

Síce mnohí považujú taurín za škodlivý, v skutočnosti je to veľmi zdravá látka, z ktorej moderná strava neobsahuje dostatočné množstvo.

Jeho význam potvrdzuje aj to, že mnoho výskumov potvrdilo užitočnosť vhodného zásobovania taurínom alebo samotného dopĺňania taurínu v prípade viacerých problémov.

Faktory vplývajúce na dĺžku života

Podľa štúdie z roku 2009 tajomstvom dlhého života Japoncov je taurín. V štúdii z roku 2006, v ktorej skúmali rôzne štáty v Ázii, zistili, že vysoká hladina taurínu znamenala nízke riziko ochorenia koronárnych tepien.

Toto potvrdila aj štúdia z roku 2012, počas ktorej si všimli aj to, že ľudia s vyššou hladinou taurínu majú nižší krvný tlak a index telesnej hmotnosti, ďalej lipidový profil ich krvi je lepší. V prípade cukrovky, rakoviny, nedostatku funkcie obličiek, srdca a pečene je badateľná nízka hladina taurínu v organizme.

Esenciálna živina

Prehľad v jednom lekárskom odbornom časopise v roku 2012 považuje taurín – oproti skorším mienkam – za jednen z najdôležitejších, esenciálnych prvkov organizmu, ktorého optimálna hladina je udržateľná iba konzumáciou jedál alebo výživových doplnkov s vysokým obsahom taurínu.

Už v jednom skoršom prehľade z roku 2002 vysvitlo, že nedostatok taurínu je častejší problém ako by sme si to mysleli, pretože je ťažko merateľný a neskladuje sa. Považujú za obzvlášť dôležité náhradu taurínu u kojencov, takže lepšie kojenecké mlieka ho už aj obsahujú.

Môžeme vidieť, že zásobovanie organizmu taurínom úzko súvisí s výskytom civilizačných chorôb, preto by pre mnohých bolo výhodné stravovanie s vyšším obsahom taurínu.

Humánne klinické výskumy súvisiace s náhradou taurínu

Choroby ďasien

Počas výskumu z roku 2014 10 osôb trpiacich na ochorenie ďasien vo vysokom štádiu dostávalo denne 500 mg taurínu počas 15 dní. Stav choroby sa už za taký krátky čas zlepšil, hoci 500 mg sa považuje za veľmi nízku dávku.

Cukrovka

Počas výskumu z roku 2010 pacienti trpiaci na cukrovku I. typu dostávali denne 1,5 g taurínu, čo už za 14 dní značne zlepšovalo stav ich cievnej sústavy.

Chudnutie

Počas výskumu z roku 2004 obézni pacienti dostávali denne 3g taurínu počas 7 týždňov. Sčasti vďaka dopĺňaniu značne klesla ich telesná váha a zlepšili sa aj ich hodnoty tuku v krvi.

Fajčenie

Počas výskumu z roku 2003 takí fajčiari dostávali denne 1,5 g taurínu, ktorým sa počas rokov zúžili cievy. V dôsledku náhrady sa už po 5 dňoch ich stav tak zlepšil, že priemer ich ciev sa stal rovnakým ako u nefajčiarov.

Športový výkon

Taurín zvyšuje športový výkon, pričom chráni pred poraneniami, pred oxidačnými vplyvmi počas športu a pred svalovicou.

Hučanie v ušiach

Po novom aj počas pokusov na vieratách nájdu sľubné výsledky o schopnosti taurínu zmierňujúcej hučanie v ušiach, v súvislosti ktorej sa zrodili dobré výsledky aj počas humánnych výskumov.

Žlč

K tvorbe žlče je potrebné veľké množstvo taurínu, tak tomu, kto má problém so strávením mastných jedál, oplatilo by sa ho doplniť.

Taurín nie je stimulant

Mnohí poznajú taurín z už dlho povolených energetických nápojov obsahujúcich vysokú dávku kofeínu, tým pádom môžu mať taký dojem, že to je nejaká škodlivá, stimulačná látka. Ale dávnejšie ho práve preto pridávali do energetických nápojov, aby zmiernil nepríjemné symptómy v dôsledku prehnaného množstva kofeínu.

Príjem taurínu našich predkov bol oveľa vyšší

Taurín je organická kyselina podobná aminokyseliny, ktoré tvorí približne 0,1% hmotnosti ľudského organizmu. Človek, oproti mnohým zvieratám, stratil schopnosť syntézy taurínu, preto pre zachovanie jeho hladiny potrebujeme vonkajšie (potravinové) zdroje.

Taurín obsahujú výlučne potraviny živočíšneho pôvodu. Mliečne výrobky málo, mäso v malom množstve (30-160mg/100 g), kým morské plody ako kraby, lastúrniky a hlavonožce obsahujú asi desaťkrát toľko (300-900 mg/100 g). Tieto živočíchy s vysokým obsahom taurínu sú práve tie, ktoré boli najviac dostupné pre našich predkov, totiž boli blízko brehu a nebolo treba ich ani vyloviť, iba pozbierať.

Podľa teórie prijatej biológmi „Aquatic ape” tie boli dávnejšie našou hlavnou potravou a pre ich vysoký obsah omega-3 DHA mohol náš mozog dosiahnuť takúto veľkosť. Možno aj taurín bol podobne dôležitým faktorom? Akokoľvek, vyzerá to tak, že náš organizmus je „určený” na stravu s vysokým obsahom taurínu.

Pre dnešné západné stravovanie nie je charakteristická denná konzumácia morských plodov, tým pádom v týchto spoločnostiach je nízky aj príjem taurínu (30-400 mg/deň). Kým na západe sú charakteristické civilizačné choroby, zatiaľ sa v kruhu etník so stravou s vysokým obsahom taurínu vyskytujú oveľa zriedkavejšie. Pretože dopĺňanie taurínu značne znižuje riziko mnohých chorôb, zmierňuje symptómy už existujúcej choroby a toto všetko potvrdzujú aj moderné výskumy, oplatilo by sa pre každého dopĺňať taurín, kto z neho neužíva dostatočné množstvo.

Zdroje:

  1. Cordain et al. The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, Suppl 1, S42–S52
  2. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
  3. Zhao et al., Taurine content in Chinese food and daily intake of Chinese men. Adv Exp Med Biol. 1998;442:501-5.
  4. Aiushin et al.: Taurine and carnosine in tissues of Pacific mollusks. Vopr Pitan. 1997;(6):6-8.
  5. Subramanian Divakaran: ’Taurine: An amino acid rich in fish meal’ VIII. Simposium Internacional Nutrición Acuícola 15-17 Novembre, Universidad Autónoma de Nuevo León
  6. Rana SK and Sanders TA. Taurine concentrations in the diet, plasma, urine and breast milk of vegans compared with omnivores. Br J Nutr.1986 Jul;56(1), 17-27.
  7. Laidlaw SA, Grosvenor M, Kopple JD (1990). The taurine content of common foodstuffs. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1990 Mar-Apr;14(2):183-8
  8. Yamori Y, Liu L, Mori M, et al. Taurine as the nutritional factor for the longevity of the Japanese revealed by a world-wide epidemiological survey. Adv Exp Med Biol. 2009;643:13-25.
  9. Yamori Y. Food factors for atherosclerosis prevention: Asian perspective derived from analyses of worldwide dietary biomarkers. Exp Clin Cardiol.2006 Summer;11(2):94-8.
  10. Murakami S. Taurine and atherosclerosis. Amino Acids.2012 Dec 8.
  11. Franconi F, Bennardini F, Mattana A, et al. Plasma and platelet taurine are reduced in subjects with insln-dependent diabetes mellitus: effects of taurine supplementation. Am J Clin Nutr.1995 May;61(5):1115-9.
  12. Birdsall TC. Therapeutic applications of taurine. Altern Med Rev. 1998 Apr;3(2):128-36.
  13. Stapleton PP, O’Flaherty L, Redmond HP, Bouchier-Hayes DJ. Host defense—a role for the amino acid taurine? J Parenter Enteral Nutr. 1998 Jan-Feb;22(1):42-8.
  14. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70.
  15. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Mol Vis. 2012;18:2673-86. Epub Nov 12, 2012
  16. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002 Nov-Dec;17(6):262-70
  17. Sree et al.: Evaluation of the efficacy of taurine as an antioxidant in the management of patients with chronic periodontitis. Dent Res J (Isfahan). 2014 Mar;11(2):228-33.
  18. Moloney MA, Casey RG, O’Donnell DH, Fitzgerald P, Thompson C, Bouchier-Hayes DJ. Two weeks taurine supplementation reverses endothelial dysfunction in young male type 1 diabetics. Diab Vasc Dis Res. 2010 Oct;7(4):300-10.
  19. Fenessy et al., Taurine and vitamin C modify monocyte and endothelial dysfunction in young smokers. Circulation. 2003 Jan 28;107(3):410-5.
  20. Zhang M, Izumi I, Kagamimori S, et al. Role of taurine supplementation to prevent exercise-induced oxidative stress in healthy young men. Amino Acids.2004 Mar;26(2):203-7.
  21. Balshaw TG, Bampouras TM, Barry TJ, Sparks SA. The effect of acute taurine ingestion on 3-km running performance in trained middle-distance runners. Amino Acids.2013 Feb;44(2):555-61.40. Goodman CA, H
  22. Dawson R, Jr., Biasetti M, Messina S, Dominy J. The cytoprotective role of taurine in exercise-induced muscle injury. Amino Acids.2002 Jun;22(4):309-24.
  23. Hu YH, Lin CL, Huang YW, Liu PE, Hwang DF. Dietary amino acid taurine ameliorates liver injury in chronic hepatitis patients. Amino Acids.2008 Aug;35(2):469-73.
  24. Liu HY, Gao WY, Wen W, Zhang YM. Taurine modulates calcium influx through L-type voltage-gated calcium channels in isolated cochlear outer hair cells in guinea pigs. Neurosci Lett. 2006 May 15;399(1-2):23-6.
  25. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine attenuates aminoglycoside ototoxicity by inhibiting inducible nitric oxide synthase expression in the cochlea. Neuroreport.2008 Jan 8;19(1):117-20.
  26. Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary taurine on tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res. 2010 Dec 1;270(1-2):71-80.
  27. Liu HY, Chi FL, Gao WY. Taurine modulates calcium influx under normal and ototoxic conditions in isolated cochlear spiral ganglion neurons. Pharmacol Rep. 2008 Jul-Aug;60(4):508-13.
  28. Davies E, Donaldson I. Tinnitus, membrane stabilizers and taurine. Practitioner.1988 Oct 22;232(1456 ( Pt 2)):1139.

 

WebShop System